Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

 

FACEBOOK

GOOGLE+

YOUTUBE

BLOG

 

 

 

 

 

 

 


Jak na přípravu čaje
HISTORIE PŘÍPRAVY ČAJE

Ve staré Číně se postupem času vyvíjely metody přípravy čaje a spolu s vývozem čaje do ostatních zemí přebíraly národy i tyto metody. Za dynastie Tchang (618-907 n. l.) se čaj připravoval vařením se solí a přidávaly se do něj i další přísady, jako třeba cibule a koření. Na rozdíl od Číny, kde se metody vyvíjely, se v ostatních zemích převzaté metody již nijak výrazně neměnily. Za dynastie Sung (960-1279 n. l.) se v Číně začal připravovat šlehaný čaj, který převzali Japonci a který se i do dnes zachoval v jejich čajové ceremonii Cha-no-yu. Za dynastie Ming (1368-1644 n. l.) se objevil spařovaný čaj. V této době byl čaj přivezen do Evropy a spolu s ním i tato metoda, která se zde zachovala dodnes. V dynastii Ming se také objevila metoda Gong Fu Cha a to především pro přípravu částečně fermentovaných čajů.



VODA NA ČAJ

Chuť čaje zásadním způsobem ovlivňuje kvalita vody ze které je připravován. Voda pro přípravu čaje musí být čerstvá, studená (nepřevařuje se). V nejlepším případě by voda neměla být moc tvrdá a měla by být co nejméně chemicky upravována což dnes splňuje pouze pramenitá voda z hlubokých studní ke kterým, ale většina z nás nemá přístup. Proto je možné tuto vodu nahradit vodou balenou. Nicméně i dnešní kvalita kohoutkové vody je pro přípravu čaje přijatelná.

Ve chvíli, kdy voda dosáhne bod varu, tak ji již dále nenecháváme ohřívat, ale ihned s ní připravený čaj zalijeme.Výjimku tvoří pouze zelené čaje, u nichž v drtivé většině nemusí ani voda dosáhnout bodu varu a přesto je možné dosáhnout vynikajícího čaje.

Pro odborníky - fermentované čaje se zalévají vodou vařící neboli o teplotě 90-100°C. Nefermentované čaje se zalévají vodou horkou o teplotě 60-90°C. Je nutné dát pozor pokud poklesne teplota vody pod 60°C uvolňování aromatických látek v čajových lístcích se rapidně zpomalí.

 


PŘÍPRAVA DLE DRUHŮ

ČERNÝ ČAJ - vodu přivedeme k varu. Nádoba, ve které budeme čaj připravovat by měla být nahřátá, aby se čaj kvalitně vylouhoval.

Černý čaj by se měl louhovat 2 - 3 minuty. Z jedné dávky černého čaje se vždy připravuje pouze jeden nálev.

 

ZELENÝ ČAJ - vroucí vodu necháme cca 1 minutu odstát (voda by měla mít 80⁰C ). Pokud by jste zalili zelený čaj vodou vařící, do nálevu by se vyloučila tříslovina a čaj by zhořkl.

Zelený čaj by se měl louhovat 1 - 2 minuty. Z jedné dávky lze připravit dva až tři nálevy.

 

ZELENO - ČERNÝ - pro přípravu zeleno - černého čaje platí stejný postup jako pro přípravu čaje zeleného. Z jedné dávky se ovšem připravuje pouze jeden nálev.

 

LEDOVÝ ČAJ - do většího skleněného džbánu vhodíme kostky ledu, přidáme sáčky čaje dle chuti a zalijeme 1,5 litru studené vody nebo připravíme čaj běžným způsobem a necháme vychladnout.
Přidáme dle chuti na kolečka nakrájený citron, limetku nebo pomeranč.Pro zvýraznění chuti můžeme přidat mátu nebo rozmarýn. V případě, že chceme čaj sladký používáme pouze třtinový cukr nebo med.

Necháme zhruba 15 minut odpočinout, dobře promícháme a podáváme.

 


ÚDRŽBA PROSTŘEDKŮ PRO PŘÍPRAVU ČAJE
  • Vždy se snažíme aby nám v konvici nezůstával nedopitý čaj, který by nám mohl zaschnout a tím výrazně snížit možnost řádného vymytí konvice.
  • Po vypláchnutí čajovou konvici nikdy zevnitř neosušujeme, ale necháme ji na odkapávači přirozeně oschnout.
  • Měli bychom se vyvarovat mytí čajové konvice za pomocí hrubých a abrazivních prostředků. Nejlépe je použít pouze teplou vodu. Při silném znečištění můžeme použít i mírný roztok jarové vody.
  • Sítka a filtry na čaj, která jsou určena pro více použití se nikdy nemyjí žádnými chemickými prostředky, pouze se po použití propláchnou proudem horké vody.